Sunday , May 31 2020
Ballina / Info (Faqe 30)

Info

Sarda

Rrënojat e qytetit mesjetar gjenden në një ishull të liqenit artificial të Vaut të Dejës, i cili është krijuar në vitin 1971. Vetë liqeni ka një sipërfaqe prej 24,7 km2. Sarda gjendet në ishullin e Shurdhahut. Distanca nga qyteti i Shkodrës është 35 km. Këtu janë gjetur rrënojat e një …

Më shumë

Kalaja e Rodonit

Kalaja e Rodonit. Ndodhet n kepit e Rodonit. Princi Karl Topia dshironte ta kthente këtë vend në një kantier detar, ndërsa heroi ynë Kombëtar Skënderbeu duke synuar që të kishte një dalje të afërt në det ngriti këtu një kështjellë. Kjo kala filloi të ngrihej mbas rrethimit të parë të …

Më shumë

Kulla e Mic Sokolit

Në anën e djathtë të lumit Valbona,pranë rrugës që të çon nga qyteti Bajram Curri për në hiderocentarlin e Fierzës,rreth 5 km larg këtij qyteti,në fshatin Bujan,ngihet madhërishëm kulla trekatëshe e Heroit të Popullit Mic Sokoli.E ndërtuar nga fundi i shek. XVIII,kjo kullë guri,që për nga tipologjia i përket banesës …

Më shumë

Kështjella e Grezhdanit

Kalaja e Grazhdanit në Dibër është një nga kalatë më të mëdha në vendin tonë, madje dhe në Ballkan. Vendin kryesor në këtë areal, i cili rrethohet nga 18 kështjella, e zë qyteti i Grazhdanit, për vetë madhësinë dhe problematikën e komplikuar, që ai përmban në vetvete. Me një sipërfaqe …

Më shumë

Kalaja e Prezës

Ndodhet sipër fshatit me të njëjtin emër, në kreshtën e kodrës. Kjo është një kështjellë e vogël, e cila ka nisur të ndërtohet në shek e XIV dhe ka përfunduar në fillim të shek e XV nga ana familjes feudale të zonës, Topiajve. Kalaja është shpallur “ monument kulture”. Në …

Më shumë

TUMA E KAMENICËS

Tuma e Kamenicës është një nga monumentet më përfaqësues të prehistorisë shqiptare dhe më gjerë. Ai është monumenti më i madh në llojin e vet zbuluar dhe studiuar deri tani në vendin tone dhe mbart mbi vete një histori të gjatë rreth shtatë shekujsh. Duke vizituar Tumën e Kamenicës ju …

Më shumë

Ura e Mesit

Gjendet vetëm 8 km larg nga Shkodra mbi lumin Kir. Mbi këtë lumë kanë qënë gjithsej tre ura; Ura e Shtrenjtë, Ura e Kirit dhe Ura e Mesit. Në ditet e sotme ka mbijetuar vetëm Ura e Mesit, mbasi dy të parat janë shkatërruar. Ura e Mesit lidh Shkodrën me …

Më shumë

Memoriali i Skënderbeut

Memoriali i Skënderbeut është ndërtuar mbi kishën e Shën Kollit, aty ku u varros Skënderbeu në 1468. Memoriali i heroit Gjergj Kastrioti Skënderbeu u ndërtua në vitin 1981 për të rikthyer atmosferën e kuvendit të Lezhës, si dhe për vendvarrimin e Skënderbeut. Në dyshemenë e anijatës ngrihet busti i Skënderbeut …

Më shumë