Wednesday , July 6 2022
Ballina / Infromacion / Informacion i pergjithshem

Informacion i pergjithshem

• Klima
Shqipëria ka një klimë mesdhetare e cila me çdo sezon ofron mot të dallueshëm, dhe të këndshëm. Disa tipare të klimës ndryshojnë sipas rajonit: Zonat bregdetare kanë një klimë Mesdhetare Qëndrore me dimër të butë e të lagësht dhe verë të nxehtë e të thatë. Zonat alpine kanë një klimë Kontinentale Qëndrore të ftohtë, me dimër me dëborë dhe verë të butë. Zonat e ulta kanë dimër të butë, mesatarisht rreth 7°C, dhe temperaturat verore mesatare 24°C. Reshjet në zonat e ulta variojnë nga 1.000mm në më shumë se 1.500mm në vit, me reshje më të mëdha në veri. Gati 95% e reshjeve ndodh në dimër dhe sasia e reshjeve në vargjet malore është më e rëndë. Pavarësisht shiut, shqiptarët gëzojnë një kohë të mirë në pjesën më të madhe të vitit. Klima në përgjithësi është e këndshme dhe favorizon aktivitetin në natyrë. Mesatarisht, shqiptarët gëzojnë një pjesë të madhe në kohë e mirë, në vend të dytë mbas Spanjës e llogaritur në ditët mesatare vjetore me diell. Klima e përgjithshme është e këndshme dhe favorizon aktivitete në natyrë.

• Ekonomia
Që nga rënia e komunizmit, zhvillimi i ekonomisë shqiptare është ushqyer kryesisht nga industria e shërbimeve dhe e ndërtimit, edhe pse turizmi kohët e fundit ka luajtur një rol në rritje në ekonominë dhe po rritet me shpejtësi.
Shumë njerëz janë kurioz për të eksploruar një vend kufijtë e së cilës ishin të mbyllura për të udhëtuar për shumë vite. Duke pasur parasysh zhvillimin e vazhdueshëm të vendpushimeve të të dy stinëve verore dhe dimërore, njerëzit në të gjithë botën kanë filluar të mendojnë për Shqipërinë si një destinacion turistik.

• Flamuri: Shqiponja e zezë me dy koka në sfond të kuq
• Prefiksi telefonik ndërkombëtar: +355
• Qeveria: demokraci parlamentare
• Popullsia: 3.150.886 banorë
• Area: 28,748 km2
• Kryeqyteti: Tirana
• Gjuha: Shqip
• Monedha: Lekë

• Festat Zyrtare:
1 & 2 Janar – Dita e Vitit të Ri
14 Mars – Dita e Verës
22 Mars – Dita e Nevruzit
1 Maj – Dita e Punës
19 Tetor – Dita e beautification e Nënë Terezës
28 Nëntor – Dita e Pavarësisë
29 Nëntor – Dita e Çlirimit
8 Dhjetor – Dita Kombëtare e Rinisë
25 Dhjetor – Dita e Krishtlindjeve

Në Shqipëri, ekziston një bashkëjetesë paqësore e atyre që praktikojnë një shumëllojshmëri të besimeve fetare. Muslimanë e ortodoks, dhe ata që ndjekin mësimet e Kishës Katolike përbëjnë shumicën e njerëzve përkrahës të fesë. Në vitin 1967, adhurimi fetar ishte i ndaluar dhe vendi u bë i vetmi shtet ateist zyrtar në botë. Që nga fundi i komunizmit, Shqiptarët kanë qenë të garantuar për lirinë e fesë dhe e kanë ushtruar këtë liri në mënyra të ndryshme.

• Në vijim janë edhe festat publike që nuk ndodhin në të njëjtën datë çdo vit:
Pashkët Katolike Mars / Prill / Mars
Pashkët Ortodokse Mars / Prill / Maj
Bajrami i Madh dhe Fundi i Ramazanit
Bajrami i Vogël / data është e ndryshueshme

Shiko më shum

WhatsApp sjell sërish dicka të re për përdoruesit e tij

Së shpejti WhatsApp do të lejojë korigjimin dhe fshirjen e mesazheve që keni dërguar. Fillimisht …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *