Friday , August 12 2022
Ballina / TURIZEM (Faqe 5)

TURIZEM

Kalaja e Lezhës

Kalaja e Lezhës ngrihet në majë të një kodre me lartësi 186 metra, në lindje të qytetit. Kalaja ka origjinë ilire. Në vitin 1440 ajo iu nënshtrua një rindërtimi nga venedikasit, ndërsa në vitin 1522 pas pushtimit osman u rindërtua edhe nga ana e tyre. Këtu mund të shikohen gjurmë …

Më shumë

Amfiteatri i Durrësit

Amfiteatri i Durresi, më i madhi dhe më i rëndësishmi, jo vetëm në Shqiperi, por edhe në Ballkan, është ndërtuar në fillim të shek të I të e.s gjatë sundimit të perandorit Trajan. Ai ka vlera të veçanta arkitekturore dhe artistike dhe mund të krahasohet me monumentet e kësaj periudhe të Pompeit dhe Kapuas në Itali. …

Më shumë

Sarda

Rrënojat e qytetit mesjetar gjenden në një ishull të liqenit artificial të Vaut të Dejës, i cili është krijuar në vitin 1971. Vetë liqeni ka një sipërfaqe prej 24,7 km2. Sarda gjendet në ishullin e Shurdhahut. Distanca nga qyteti i Shkodrës është 35 km. Këtu janë gjetur rrënojat e një …

Më shumë

Kalaja e Rodonit

Kalaja e Rodonit. Ndodhet n kepit e Rodonit. Princi Karl Topia dshironte ta kthente këtë vend në një kantier detar, ndërsa heroi ynë Kombëtar Skënderbeu duke synuar që të kishte një dalje të afërt në det ngriti këtu një kështjellë. Kjo kala filloi të ngrihej mbas rrethimit të parë të …

Më shumë

Kulla e Mic Sokolit

Në anën e djathtë të lumit Valbona,pranë rrugës që të çon nga qyteti Bajram Curri për në hiderocentarlin e Fierzës,rreth 5 km larg këtij qyteti,në fshatin Bujan,ngihet madhërishëm kulla trekatëshe e Heroit të Popullit Mic Sokoli.E ndërtuar nga fundi i shek. XVIII,kjo kullë guri,që për nga tipologjia i përket banesës …

Më shumë

Kështjella e Grezhdanit

Kalaja e Grazhdanit në Dibër është një nga kalatë më të mëdha në vendin tonë, madje dhe në Ballkan. Vendin kryesor në këtë areal, i cili rrethohet nga 18 kështjella, e zë qyteti i Grazhdanit, për vetë madhësinë dhe problematikën e komplikuar, që ai përmban në vetvete. Me një sipërfaqe …

Më shumë

Kalaja e Prezës

Ndodhet sipër fshatit me të njëjtin emër, në kreshtën e kodrës. Kjo është një kështjellë e vogël, e cila ka nisur të ndërtohet në shek e XIV dhe ka përfunduar në fillim të shek e XV nga ana familjes feudale të zonës, Topiajve. Kalaja është shpallur “ monument kulture”. Në …

Më shumë