Sunday , March 26 2023
Ballina / TRADITA

TRADITA

Them se nje nder traditat mije-vjecare shqiptare, eshte mikpritja e ngrohte dhe bujare e mysafirit. Nderi dhe rrespekti qe ja perkushtojm mysafirit, qe nga ardhja e tije ne shtepine tone, e deri tek largimi i tij nga shtepia e jone, tregon dukshem, bujarine, fisnikerin, dhe zakonin e shqiptarit. Qe te gjith ne kemi pas rast te lexojm per kultura dhe tradita te vjetra, madje madje edhe parahistorike qe kan qene kultura te kohes. Ato i kan mbetur historis dhe degeve te saja te mirret me to, sepse disa nga popujt qe kan qen bartes te tyre ose jan shuar ose jan “moderuar”, e ne disa raste kan shkuar ne ekstrem (duke i shkatrruar te gjitha traditat e veta).

“Financial Times” , artikull tre brezave të fotografëve Marubi(FOTO)

Gazeta prestigjioze “Financial Times” i ka kushtuar një artikull tre brezave të fotografëve Marubi. “Koleksioni i fotografive Marubi përbëhet nga më shumë se 150.000 negative qelqi; frytet e tre brezave të fotografëve. Si disa nga shembujt më të hershme të fotografisë shqiptare ato dëshmojnë për historinë e pasur kulturore dhe …

Më shumë

Muzika e lehtë shqiptare

Bën pjesë edhe ajo në traditën e re artistike të formuar mbas Luftës II Botërore, pavarësisht disa përpjekjeve të pjesëshme që zënë fill gjatë viteve 1920-1930. Këngëtarët dhe instrumentistët e muzikës së lehtë e zhvillojnë veprimtarinë e tyre kryesisht pranë trupave të Teatrove të Varieteve, pothuajse aktive në të gjitha …

Më shumë

Muzika profesioniste

Paraqitet si një ndër traditat më të reja artistike shqiptare . Fillimet e saj i përkasin viteve 1920-1930 të shekullit XX, ndërsa zhvillimet më të rëndësishme periudhës së mbas Luftës II Botërore e këtej. Sidoqoftë, nga të dhënat e deritashme, studjuesi i njohur i traditave muzikore shqiptare, Prof. Ramadan Sokoli, …

Më shumë

Folklori muzikor

Muzika Popullore Shqiptare, përbën një ndër pasuritë më të çmuara të vendit. Në përshkrimet e studjusve të huaj të ardhur në Shqipëri gjatë shekujve XVIII-XIX është arritur përafërsisht në konkluzionin se pasuria kryesore e Shqipërisë është folklori muzikor, por ka edhe krom edhe naftë. Folklori muzikor bën një jetë aktive …

Më shumë

Veshja me Brekesha

Veshja me Brekesha. Edhe në këtë tip veshjesh emërtimi lidhet me pjesën e poshtme të  veshjes, e cila ka formën e pantollonave të gjëra, të  bëra me pëlhur leshi ose pambuku të endura në avlëmend shtëpiak. Gjithmonë ato ishin të  gjata deri në  nyjën e këmbës si dhe shoqëroheshin me …

Më shumë

Veshje me poture

Poturet kanë formën e pantallonave të gjera e të gjata deri në gju. Ndryshe nga veshjet e tjera këto lloj pantallonash kanë mjaft ndikim (në formën e prerjes) nga e njëjta veshje e përdorur në vendet orientale. Në pjesën e poshtme të këmbeve (poshtë gjurit) visheshin kalce prej shajaku. Ndërsa …

Më shumë